“Milí turisté a klienti, je nám líto, že Vás nemůžeme obsloužit pro nedostatek mléka.” Tento nápis je vyvěšen za zamřížovaným oknem jedné z nejslavnější zmrzlináren na světě ve venezuelské Meridě. Zmrzlinárna Coromoto je zapsána v Guinnessově knize rekordů.

 

Zmrzlinárna Coromoto se na celém světě proslavila obrovským výběrem příchutí - dohromady jich bylo přes 860, mezi nimi například zmrzliny s příchutí pstruha, špaget nebo česneku. Běžný den je na výběr kolem 60 druhů zmrzlin, všechny přírodní.

 

Na Štědrý den, tedy na začátku hlavní turistické sezóny, musela zmrzlinárna zavřít.

Majitel tak reagoval na nedostatek mléka. To je ve Venezuele nedostatkové, stejně jako řada základních potravin, základních potřeb pro domácnosti i léků. V lepším případě lze mléko, většinou jen v prášku, sehnat na černém trhu za astronomické ceny.

 

Majitel obchodu musel v poslední době omezit počet nabízených druhů, na což si stěžovala řada zákazníků. Aby dále netrpěla pověst slavné zmrzlinárny, rozhodnul se majitel pro její dočasné uzavření.

 

K nepříjemnostem, kterými po dlouhé vládě Hugo Chaveze trpí obyvatelé Venezuely, patří kromě nedostatku základního zboží i obrovská inflace a vlna násilí. Současný prezident Nicolas Maduro z problémů v zemi většinou viní opozici nebo USA.


S klesající cenou ropy na světových trzích v závěru letošního roku se bohužel nedá ve Venezuele očekávat zlepšení situace.

 

zdroj: wikimedia commons