Žlutá fotbalová horečka před volbami

Den před volbami zažila Kolumbie obrovskou slávu. Po šestnácti dlouhých letech čekání se její reprezentace představila na Mistrovství světa ve fotbale. Ulice celé země se od rána proměnily v promenádu žlutých dresů. Po vítězném zápase centra měst zaplnily průvody slavících fanoušků.

Výzdoba kostela není kvůli volbám, ale kvůli MS ve fotbale.

Výzdoba kostela není kvůli volbám, ale kvůli MS ve fotbale.

Prohibice a zavřené hranice

V šest hodin večer oslavy pomalu skončily. Na vině byla i přísná prohibice, která právě vstoupila v platnost. K dalším předvolebním opatřením patřilo uzavření veškerých hraničních přechodů na celý víkend. Také bylo nasazeno celkem 450.000 policistů a vojáků ke kontrole hladkého průběhu voleb a zajištění bezpečnosti.

Volební témata - mír, mír, mír

Voleb se mohlo zúčastnit až 32,7 miliónů voličů. Měli na výběr mezi dvěma nejúspěsnějšími kandidáty z prvního kola - stávajícím prezidentem Juanem Manuelem Santosem a jeho vyzvyvatelem Óscarem Ivánem Zuluagou.

Hlavním tématem předvolebního boje byla mírová vyjednávání s marxistickou guerillou FARC a nově i jejími kolegy ELN. Ta prezident Santos začal v roce 2012 a má zájem v nich pokračovat až do úspěšného konce.

Jeho protivník Zuluaga, který patří k extrémní pravici, na začátku kampaně sliboval okamžité zastavení vyjednávání a vojenské řešení konfliktu. Později změnil názor a i on voličům sliboval pokračování vyjednávání, ale jen za určitých podmínek.

Paradoxně mezi hlavní starosti Kolumbijců v dnešní době patří kriminalita, nezaměstnanost, korupce, zdravotnictví. Válečný konflikt figuruje až na dalších místech.

Ve volební místnosti v hlavním městě provincie Santander, Bucaramanga

Neúčast ve volební komisi? Obrovská pokuta.

Volby v Kolumbii se v několika detailech liší od těch českých.

Určitou zajímavostí volebního systému je funkce takzvaného “jurado”, obdoby člena volební komise, který dohlíží na korektnost voleb.

Jurados jsou v Kolumbii losováni (v těcho volbách celkem 700.000). Pokud nemají velmi vážné důvody, musí funkci přijmout, a to bez nároku na odměnu (nicméně jim vzniká nárok na den dovolené). V opačném případě je aplikována pokuta ve výši jednoho až deseti minimálních platů (cca 6.700 - 67.000 Kč)!

Volební místnost online nebo pomocí SMS

Každý volič si na internetu nebo s pomocí SMS může dle čísla občanského průkazu ověřit, ve které volební místnosti bude volit. Místo volby samozřejmě může změnit. Poté zde jednoduše vyzvedne volební listek a za plentou zaškrtne jednu ze třech možností: Juan Manuel Santos, Óscar Iván Zuluaga nebo “Voto en Blanco”. Třetí možnost je určitá zvláštnost - volič si nepřeje volit ani jednoho kandidáta, ale chce se zúčastnit voleb.

Před volebními místnostmi nebo na pouti?

V neděli ráno v osm hodin se v hlavním městě provincie Santander, Bucaramanga, stejně jako v celé zemi, otevřely volební místnosti a ulice se opět zaplnily lidmi.

Kromě davů poklidných voličů se na ulicích objevily také desítky stánků s rychlým občerstvením, džusy a dalšími předměty, dokonce i klaun. To vše před zraky policistů i přes oficiální zákaz prodeje na ulicích, který ve městě už nějakou dobu platí.

Odpoledne jsem se také dostal přímo do volební místnosti. Vše probíhalo v naprostém poklidu a organizovaně. Plenty byly postaveny trochu jednoduše z kartonu. Členové volebních komisí měli k dispozici počítače s připojením na internet.

Sváteční atmosféra před volebními místnostmi

16.40 hod: vítěz Santos

V 16 hodin se volební místností uzavřely a během 40 minut už byl zřejmý vítěz voleb.

Spokojeni byli voliči, kteří preferují pokračování mírových rozhovorů. Stávající prezident Juan Manuel Santos obdržel 50.8 procenta hlasů, jeho protikandidát 45.1 procenta. Voleb se zúčastnila téměř polovina oprávněných voličů.

Výsledek znamená pravděpodobně pokračování řešení kolumbijského konfliktu především mírovými prostředky. Znovu zvolený prezident by si ovšem měl být vědom silné menšiny, která nehodlá s guerillou vyjednávat, ani jí nic odpouštět, a preferuje ostřejší řešení 50 let trvajícího konfliktu.

Bezproblémové volby

Pro Kolumbii byl volební den dalším šťastným zápisem do její historie. Hladký průběh voleb není v této zemi samozřejmý. Přiznivci jednotlivých táborů respektovali ostatní kampaně i demokratické volby. Guerilla FARC vyhlásila na dobu voleb příměří. Poprvé v historii země se předvolební dění obešlo bez únosů.

Šťastná budoucnost?!

Veselí a přátelští Kolumbijci mají spoustu důvodů k optimismu.

Zemi se v posledních letech ekonomicky daří. Centra velkých měst i kvalitní silnice lemují obchodní centra a hezké restaurace. V rezidenčních čtvrtích roste jeden výškový dům za druhým. Lidé stále více cestují, ti bohatší i do okolních zemí. do USA i do Evropy. Na druhé straně v některých regionech a na perifériích i ulicích velkých měst stále žijí milióny lidí v obrovské chudobě.

Jak ukázal třeba sobotní fotbalový zápas, všichni Kolumbijci od prodavačů žvýkaček po oba dva prezidetské kandidáty, milují svoji zemi. Ukázaly to i volby, které proběhly svobodně, demokraticky a nejpoklidněji v historii země. Většina Kolumbijců v nich zvolila “LA PAZ” - mír!

 

Z Kolumbie, Jan Brotánek