Zásluhy

Během vlády socialstů vznikla v této zemi síť relativně kvalitních nemocnic, ve kterých je zdravotní péče zcela zdarma, a to i pro cizince. Venezuela “dovezla” z Kuby výměnou za ropu kvalitní zdravotnický personál.

Penzi ve výši minimální mzdy nyní pobírá pět krát více osob, než před nástupem Chaveze k moci a mají na ní nárok mimojiné všichni občané Venezuely ve věku nad 60 let.

Prostřednictvím programu na podporu bydlení stát postavil a rozdal potřebným desítky tisíc bytů a domů.

Všichni školáci na prvním stupni základní školy brzy budou mít laptop.

Příznivci Chaveze v centru Caracasu. Zároveň ideální příležitost pro nezaměstnané, jak si přivydělat.

Prohry

Na druhou stranu během třinácti let socialismu se z Venezuely stala jedna z nejnebezpečnějších zemí světa. Ročně je na jejím území spácháno 20.000 vražd, z nichž 93 procent zůstane nepotrestáno. Bohatí Venezuelci mají strach o svůj majetek - nejen kvůli kriminalitě, ale i kvůli snaze režimu zrušit obří rozdíly mezi bohatými a chudými. Antichavisté obviňují prezidenta z postupného omezování svobod a demokracie. Regulace cen základních potravin a hygienických potřeb způsobuje nedostatek některých položek a zároveň nižší motivaci k práci a podnikání.

Mediální válka

V zemi zuří mediální válka. Zpravodajská média obou dvou stran jsou naprosto neobjektivní. Státní televize vysílá pouze programy na podporu Chaveze, opoziční kanál nabízí zase nevyvážené protivládní zpravodajství. Projevy Huga Chaveze trvají dlouho a jejich velkou část tento kontroverzní lídr věnuje zdravení všech možných skupin obyvatel a zmínkách o osvoboditeli Simonu Bolívarovi a o Ježíši Kristovi. Připomínají ty nejnudnější projevy představitelů komunistického Československa. 

Američtí zloději

Venezuelské obyvatelstvo se v politice příliš neorientuje a na stránkách opozičního prezidenstkého kandidáta dokonce nenajdete ani volební program.

K mému překvapení většina Venezuelců, se kterými jsem hovořil, není výrazně ani na jedné straně. Spousta lidí ještě neví koho bude volit, ale do seznamu voličů se registrovalo již 18,5 miliónů voličů. Chudší občané stojí většinou za Hugo Chavezem, bohatší na druhé straně. Téměř všichni se shodnou s Chavezem v protiamerickému postoji - mají pocit, že je Spojené Státy bezohledně okradli a chtějí okrást o nesmírné přírodné bohatství, kterým země disponuje. Kromě ropy je v zemi spousta zlata, uranu a diamantů.

Volby

Najít jakékoliv objektivní předvolební výzkumy je zcela nemožné. Na Facebooku má Radoski 270.000 příznivců, Chavez 210.000. Zprávy Huga Chaveze na Twitteru sledují téměř 3 milióny lidí. Provládní noviny favorizují o desítky procent Chaveze, opoziční tisk mírně favorizuje svého kandidáta. Ani zarytí odpůrci nynějšího režimu si nedokáží představit odchod Chaveze, který většinou vystupuje jako majitel Venezuely. Země disponuje velkou armádou, jejíž oficiální heslo zní výhružně: “Vlast, socialismus nebo smrt.”

Hugo Chavez se na Kubě léčí s rakovinou. Velké množství jeho odpůrců si ovšem myslí, že jde jen předvolební divadlo, které bude mít vyvrcholení těsně před volbami, kdy se objeví zdravý a vitální Chavez. Do voleb chybí ještě téměř půl roku, ale volební kampaň už běží naplno. Snad všichni Venezuelci vědí, že 7.října 2012 mohou rozhodnout o své budoucnosti.