Venezuelský stát vlastní i síť supermarketů "Bicentenario", kde chce prodávat potraviny bez nadměrných marží. V neděli ráno těsně před otevřením byla ve městě Carupano ve státě Sucre před obchodem velká fronta. Supermarket je moderní a nabízí širší sortiment než většina ostatních.

Stát reguluje cenu základních položek (chleba, těstoviny, olej, maso, kuře, sýr, mléko, kafe, cukr, rýže, mouka a další). Venezuela dováží dvě třetiny všech potravin. Většina ostatních produktů je proto velmi drahá a pro běžné Venezuelce prakticky nedostupná. 

Ve Venezuele je velká inflace (přibližně 25 procent) a platí "zákon o spravedlivých cenách" (Ley de Costos y Precios Justos), jehož prostřednictvím venezuelský stát "bojuje proti spekulaci, skupování do zásoby a zajišťuje svým občanům přístup k základním produktům za rozumné ceny.".

Několik měsíců před volbami vstoupila v platnosti i regulace ceny základních osobních a hygienckých produktů.

 

 


 

V socialistické Venezuele byste asi nečekali, že mléko bude vyrábět italský koncern Parmalat a pivo brazilská společnost Brahma (ve vlastnictví nadnárodních koncernů AmBev and Interbrew).

 


 

Venezuela je v mnoha ohledech velmi moderní zemí. Své peníze si zde můžete vyzvednou z bankomatů přímo z automobilu. Turisté ovšem tuto službu asi nevyužijí vzhledem k tomu, že černý trh nabízí dvakrát lepší kurs směny zahraničních měn než ten oficiální.

 


 

Velké množství Venezuelců žije v chudobě. Venezuelský stát těm chudším staví prostřednictvím programu Misión Vivienda nové domy a byty. Jen v roce 2011 jich předal přes 150.000. Dalších 400.000 domů a bytů je rozestavěných. Celkem v zemi chybí odhadem 3.000.000 bytů a domů. Ty by stát měl postavit během následujících sedmi let.

Za stavbu domku na obrázku v hraničním městě s Brazílií Santa Elena zaplatil stát v přepočtu asi 700.000 Kč a lidé v této čtvrti brzy budou žít v důstojných podmínkách.

Před říjnovými volbami zvyšuje prezident Chavez o třetinu i minimální mzdu. Ta bude činit v přepočtu podle kurzu dolaru na černém trhu asi 4500 Kč. Zvýšení ve skutečnosti pouze kopíruje vysokou inflaci.Zaměstnanci mají ve Venezuele také nárok na kupóny na potraviny v minimální výši asi 1000 Kč. Minimální mzda je ve Venezuele velmi důležitým instrumentem, protože za ní pracuje obrovské množství zaměstananců.

 

 


 

Propaganda Hugo Chaveze je všudypřítomná. Po ulicích Caracasu se pohybují desítky jeho příznivců, kteří se snaží ostatní přesvědčit o výhodách socialistického režimu. Někteří z nich prodávají různé revoluční suvenýry včetbě portrétů vůdce.

Opozice své příznivce informuje především prostřednictvím vlastních novin a televizního kanálu.

"Stále před sebou máme dlouhou cestu. Kupředu, vůdče!" - ulice Caracasu