Vlna násilí ve státě Bahia

V brazilském státě Bahia zahájila státní policie (policia militar) 1. února stávku.
Tato akce okamžitě vyvolala vlnu násilí. Ulice ovládly kriminální gangy a o život přišlo během jedenácti dnů celkem 150 obyvatel (asi trojnásobek oproti běžnému období).
Stávka rozhodně neprobíhala takovým poklidným způsobem jako tomu bývá v Česku, navíc byla od počátku prohlášena za nezákonnou - policisté nemají právo začít jen tak stávkovat a přestat pracovat. Ozbrojení strážci zákona navíc obsadili jednu budovu a zajali několik automobilů, které byly později osvobozeny. Na pomoc musela být povolána armáda.
Stávkující požadovali především zvýšení platů (ty aktuální se pohybují kolem 20.000 Kč). Svých požadavků částečně dosáhnuli, nicméně požadovanou amnestii pro vůdce stávky, jim president státu Bahia odmítnul poskytnout. 11. února stávku ukončili.
Stávka vyvolala obavy i v některých dalších částech Brazílie, kde jsou často policisté špatně placení.
V souvislosti s vlnou násilí je zpochybňována schopnost zajistit v zemi bezpečnost při fotbalovém mistrovství světa a olympijských hrách.

 

Biolíh v Brazílii

Brazílie je druhým největším světovým producentem bioethanolu. Ten se povinně přidává do všech pohonných hmot - jeho podíl je 18 až 25 procent. Kromě toho se v Brazílii vyrábí a prodává značné množství vozidel, která spotřebovávají pouze ethanol. Díky tomu polovinu všech pohonných hmot, které spotřebují vozidla v Brazílii, tvoří právě ethanol.


Petrobras, brazilský ropný gigant

Petrobras je polostátní brazilský ropný koncern, největší společnost v Jižní Americe a  zároveň jedna z největších světových firem (podle obratu přibližně 30. na světě). Zároveň je třetí největší na světě mezi veřejně obchodovatelnými ropnými společnostmi za Exxon Mobil a PetroChina, s ambicemi překonat své rivaly během pěti let. Petrobras disponuje obrovskými zásobami ropy poblíž brazilského jižního pobřeží. Zde provozuje i jednu z nejmodernějších a největších ropných plošin na světě P-52 (odkaz). V čele Petrobras (stejně jako v čele Brazílie) stojí žena - v únoru jeho vedení převzala Maria das Graças Foster.

250 mld. Kč za tři letiště

Federální vláda se rozhodla pronajmout svá tři největší letiště do soukromých rukou na následujících 25 let. V aukci získala v přepočtu přibližně 250 mld. Kč - mnohem více než se očekávalo. Vítězové soutěže musejí podle podmínek do letišť nainvestovat už před blížícím se MS ve fotbale více než 30 mld. Kč.

Romario a Ronaldinho

Bývalá hvězda fotbalových trávníků, Romario, buduje politickou kariéru. V roce 2010 byl zvolen do dolní komory brazilského parlamentu. V Rio de Janeiro byl kandidátem se šestým největším počtem hlasů.
Naopak bývalá hvězda Barcelony a opora AC Milán Ronaldinho (Gaúcho) pokračuje svoji kariéru v Brazílii. Je oporou klubu Flamengo a minimálně podle počtu červenočerných pruhovaných dresů s číslem 10 v ulicích Manaus je aktuálně nejpopulárnějším brazilským fotbalistou.

 

Vražda ochránců pralesa

José Claudio Ribeiro da Silva a jeho žena byli v květnu roku 2011 popraveni. Byli jedni z odvážných ochránců přírody a bojovníkům proti nelegálním těžařům dřeva. Za svoji práci byli nedávno in memoriam oceněni organizací OSN.
Brazilská média teď sledují návrat sestry jeho ženy zpět do svého rodného města uprostřed Amazonie, do domku, kde byl manželský pár popraven. Odvážné učitelce, též ochránkyni přírody, je vyhrožováno smrtí, ale snaží se navázat na práci své sestry. “Musíme hlídat dědictví, které José Claudio a moje sestra zanechali v tomto regionu, nadšení pro ochranu pralesů. Nebylo to jen tak pro nic za nic, že byli oceneni OSN”, říka v pro portál G1.
V posledních letech je v Brazílii průměrne zavražděn v průměru jeden aktivista měsíčně - buď kvůli boji proti dřevařům nebo kvůli sporům s nimi o půdu.
Zajímavý dokument Al-Jazeery o José Claudiovi můžete shlédnout zde (v angličtině).