Manaus má asi dva miliony obyvatel (sedmé největší město v Brazílii) a je jedním z nejrychleji rostoucích měst v této zemi. Zároveň je hlavním městem státu Amazonas, který je více než čtyřikrát větší než Německo a polovina jeho obyvatel žije právě v jeho metropoli.

DOPRAVA

Manaus je na jihoamerickou silniční síť napojeno jen silnicí směrem na sever. Nejbližší větší město Boa Vista poblíž hranic s Venezuelou a Guayanou je odsud vzdálené deset hodin cesty přes chráněnou indiánskou rezervaci po moderní silnici, která je v noci uzavřena. Silnice směrem na jih, která by spojovala Manaus se zbytkem Brazílie, existuje pouze na mapách a dnes je prý zarostlá, zaplavená a nepoužitelná. Diskutuje se o její rekonstrukci. Lidé se do okolí, ale i vzdálenějších destinací nejčastěji přepravují po řekách, ti bohatší létají.

Jedním z hlavních nedostatků v rostoucím městě je nefugující dopravní systém. Město obsluhují pouze autobusy. Ty jezdí bez jízdních řádů, ve špičce jsou přecpané a mimo špičku s hodně dlouhými intervaly. Cena cca 30 Kč za jízdenku je vysoká a žádné časové předplatné neexistuje. V každém autobusu je kromě řidiče výběrčí jízdného. Nebylo by složité přepravovat se autobusy jako černý pasažér. K mému překvapení dokonce i uprostřed karnevalové noci v přecpaném autobusu všichni veselí Brazilci poctivě platili jízdné!

Na místě tohoto parku byly ještě nedávno příbytky chudých.

ŽIVOTNÍ STYL

Obyvatelé Manaus vyznávají západní životní styl. Mnozí s oblibou jezdí po městě automobily, navštěvují drahá moderní nákupní centra a chodí do multikin. McDonald, zřejmě symbol úspěšného životního stylu, za menu účtuje v přepočtu přibližně 200 Kč (že by nejdražší na světě?), tedy dvakrát více než nakolik přijde dobrý oběd v restauracích. V přehnaně klimatizovaném Carrefouru v centru města stojí ovoce a zelenina několikanásobně více než na trhu. Fronta u pokladen bývá v supermarketech v centru města alespoň patnácti minutová.

ROZVOJ MĚSTA PŘED MS VE FOTBALE

Město se závratnou rychlostí proměňuje, a to i díky blížícímu se mistrovství světa ve fotbale, které bude Manaus spolu s dalšími jedenácti brazilskými městy hostit. Stadion pro 44 tisíc fanoušků v přepočtu za 5 miliard Kč (rozpočet) se teprve začíná stavět. Jednou z nedávno otevřených obřích staveb je most přes řeku Rio Negro (viz foto). Stavba téměř čtyřkilometrového mostu přes obrovskou řeku stála v přepočtu 12 miliard Kč - tedy dvakrát více než byl rozpočet stavby. Manaus je poměrně čisté a upravené město se spoustou parků. Ty nově opravené nebo postavené patří k těm nejkrásnějším, jaké jsem v Jižní Americe viděl. Jeden z parků v centru (viz obrázek) vzniknul na místě špinavého zálivu s chatrčemi chudých obyvatel. Těm stát postavil vedle parku moderní domy. Pravidla v parcích jsou přísná: byl jsem přátelskými policisty napomínán když jsem dal nohu na lavičku.

Relativně bohatý stát Amazonas štědře dotuje kulturu.  Historické budovy v centru jsou krásně opravené a často zpřístupněné jako muzea. Vstup bývá zdarma. Všechna muzea, včetně těch nových, mají z nepochopitelných důvodů informace jen v portugalštině.

Most přes řeku Rio Negro - otevřen před několika měsíci, cena výstavby - 12 mld. Kč

BRAZILSKÉ NEROVNOSTI

Rozdíly mezi chudými a bohatými jsou v Manaus, stejně jako v celé Brazílii, vysoké. Spousta lidí pracuje za mzdy kolem 10.000 Kč i méně (minimální mzda 6500 Kč). Životní náklady jsou podobné těm českým. Mladí lidé se vzděláním, několikaletou praxí a znalostí angličtiny si bez problémů vydělají přes 50.000 Kč. Pracovních příležitostí je v Manaus spousta.

BEZPEČNOST

Město je přes den relativně bezpečné, později v noci už méně. Zejména v centru města v opuštěných ulicích čekají se zbraněmi násilníci, kteří touží po Vašem mobilním telefonu nebo peněžence. Včera jsem dokonce potkal mladíka, kterému chvilku předtím ukradli dokonce i tričko. Kvůli riziku ozbrojeného přepadení Brazilci pozdě v noci zásadně nestaví na opuštěném semaforu na červenou.

PRŮMYSLOVÁ ZÓNA

V Manaus je veliká průmyslová zóna, kde má své výrobní závody řada světových i domácích firem. Je zajímavé, že nadnárodní firmy vyrábějí právě ve městě uprostřed Amazonie, kam cesta z nejbližšího dalšího velkého města trvá minimálně tři dny plavby. V Manaus stát vytvořil úspěšnou “zónu volného obchodu”, která investorům poskytuje značné daňové a celní úlevy, například 75ti procentní slevu na dani ze zisku v případě reinvestic, levné pozemky a zvýhodněné půjčky (více informací o zóně zde a zde) Díky této zóně bylo vytvořeno přibližně 100.000 pracovních pozic a dalších 400.000 nepřímo. Své výrobní závodu tu má Nokia, Honda, Whirpool, Panasonic, Harley-Davidson a mnohé další světové i národní firmy. 

Největší památka v Manaus - Teatro Amazonas

TURISMUS

V Manaus i jeho okolí je značné množství turistických památek. Turisté mohou navštívit působivý soutok žluté Amazonky s tmavou řekou Rio Negro (obě řeky tečou desítky kilometrů podél sebe), vyjet se koupat na množství krásných písečných pláží v okolí nebo se jen projít s průvodcem v údajně největším městském parku světa. Navštívit všechna muzea by zabralo nejméně týden. Manaus uprostřed amazonských pralesů je zároveň vynikajících místem pro exkurze do amazonských pralesů nebo nedaleké “země vodopádů”.

Při troše štěstí by právě v tomto zajímavém městě uprostřed pralesů mohla svádět bitvy česká fotbalová reprezentace na mistrovství světa ve fotbale v roce 2014.

 

Pokud si chcete prohlédnout další moje fotografie z města i okolí, jsou zde.